Powered by GetYourGuide



Home Newsy Od 18 maja trzeci etap znoszenia obostrzeń. Otwarcie restauracji, fryzjerów, kosmetyczek i nie tylko
Od 18 maja trzeci etap znoszenia obostrzeń. Otwarcie restauracji, fryzjerów, kosmetyczek i nie tylko

Od 18 maja trzeci etap znoszenia obostrzeń. Otwarcie restauracji, fryzjerów, kosmetyczek i nie tylko

Zmiany

Luzowanie obostrzeń

Poprzednio – jeszcze w kwietniu – ogłoszone start drugiego etapu luzowania. Od 4 maja otworzyły się m.in hotele i inne miejsce noclegowe. O tych zmianach pisałem TUTAJ

Dzisiaj, 13 maja, dowiedzieliśmy się o dacie rozpoczęcia trzeciego etapu luzowania obostrzeń. Zmiany startują już 18 maja 2020.

Powered by GetYourGuide

Rano jednak poinformowano o przedłużeniu zamknięcie granic:

>> ZAMKNIĘCIE GRANIC PRZEDŁUŻONE DO 12 CZERWCA

Powered by GetYourGuide

Trzeci etap – restauracje, fryzjerzy i inne zmiany

Przedstawiamy część zasad – o restauracjach, gdyż jest to powiązane z turystyką. Wcześniej pisałem o tym, jak teraz będą wyglądać pobyty w hotelach.

>> Od 4 maja ruszyły hotele w Polsce. Zobacz jak będą wyglądać nasze pobyty!

Od 18 maja będziemy mogli:
– skorzystać z usług kosmetyczek i fryzjerów,
zjeść w restauracji, kawiarni, barze, a także w centrum handlowym (w wydzielonej przestrzeni gastronomicznej).

Ważne! Gość będzie mógł zjeść posiłek zarówno na sali, w środku, jak i w ogródku restauracyjnym.

>> WAKACJE W KRAJU? RZĄD ROZDA MILIONOM OSÓB PO 1000 PLN!

Pełne otwarcie branży gastronomicznej musi odbyć się pod warunkiem przestrzegania ścisłych wytycznych sanitarnych, które zapewnią bezpieczeństwo i obsłudze, i klientom. Zasady te zostały określone podczas konsultacji z przedstawicielami poszczególnych branż.

Wśród zaleceń dla salonów urody znalazły się m.in.:

– obowiązek noszenia przez klientów i obsługę maseczek, gogli lub przyłbic (u fryzjera, a w salonie kosmetycznym ? jeśli zabieg na to pozwala);
– używanie ręczników jednorazowych, gdy jest to możliwe;
– przyjmowanie klientów po wcześniejszym umówieniu się na wizytę telefonicznie lub online. Uwaga! Klient nie może oczekiwać na usługę w poczekalni.

Wśród wymogów i zaleceń dla gastronomii są m.in.:

– limit osób w lokalu (na 1 osobę musi przypadać co najmniej 4 m2);
– dezynfekcja stolika po każdym kliencie;
– zachowanie 2 m odległości między stolikami. Ważne! Blaty mogą być odsunięte od siebie o 1 m pod warunkiem, że stoliki oddzieli się dodatkowo przegrodami o wysokości minimum 1 m ponad blat stolika;
– zachowanie dystansu 1,5 m od gości siedzących przy osobnych stolikach;
– noszenie maseczek oraz rękawiczek przez kucharzy oraz obsługę lokalu gastronomicznego. Ważne! Goście restauracji mogą zdjąć maseczki, jeśli siedzą już przy stolikach.



Kultura

Poluzowanie obostrzeń nastąpi również w świecie kultury.

I tak od 18 maja możliwe będą m.in.:

– działalność kin plenerowych (w tym samochodowych),
– wznowienie prac na planach filmowych (z uwzględnieniem rygorów sanitarnych),
– wznowienie nagrań fonograficznych i audiowizualnych w instytucjach kultury,
– indywidualne zajęcia na uczelniach artystycznych,
– wznowienie prób i ćwiczeń.

>> KORONAWIRUS: SPRAWDŹ WSZYSTKIE WPISY W TYM TEMACIE!

Dużo innych zmian

Etap trzeci to także dużo innych zmian. Poprawiono dostępność komunikacji publicznej, pozmieniano też zasady związane ze szkolnictwem. Umożliwiono otwarcie kilku rodzajów placówek. I wiele innych rzeczy.

O tych zmianach – już niekoniecznie związanych z turystyką – przeczytacie tutaj

Dużo fragmentów wpisu pochodzi ze strony gov.pl/koronawirus




Powered by GetYourGuide


mleko

Opublikuj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *