Home Newsy UTK: ponad 50% spadek w przewozach pasażerskich
UTK: ponad 50% spadek w przewozach pasażerskich

UTK: ponad 50% spadek w przewozach pasażerskich

W tym roku także nie jest dobrze…

W styczniu z kolei skorzystało 13,6 mln pasażerów, przewieziono również 17,5 mln ton ładunków. To w porównaniu z 2020 r. spadek o ponad 50 proc. liczby podróżnych i wzrost o niecałe 2 proc. masy towarów – poinformował Urząd Transportu Kolejowego (UTK).


W pierwszym miesiącu 2021 r. kolej wybrało 13,6 mln pasażerów. W porównaniu z tym samym okresem w roku ubiegłym ich liczba spadła o 14,9 mln (52,3 proc.). Średnia odległość przejazdu także była nieznacznie mniejsza i wyniosła 59 km, o 1 km mniej niż w styczniu 2020 r. (2,3 proc.)” – informuje UTK.

Jak podał UTK w stosunku do grudnia 2020 r. z transportu kolejowego w styczniu 2021 r. skorzystało o 70 tys. (0,5 proc.) pasażerów więcej, a średnia odległość przejazdu była większa o 1 km.

Porównując styczeń 2020 i 2021 roku widać, jaki wpływ ma pandemia COVID-19 na rynek przewozów pasażerskich. W styczniu ubiegłego roku większość, bo 8 z 14 realizujących w tym okresie przewozy podmiotów przekroczyło liczbę miliona przewiezionych pasażerów. W tym roku takich przewoźników było tylko 4” – komentuje cytowany w komunikacie Ignacy Góra, prezes Urzędu Transportu Kolejowego.





>> POZOSTAŁE NEWSY Z KATEGORII “PRZEJAZDY”

Pozytywnym zjawiskiem jest kolejny wzrost liczby pasażerów z miesiąca na miesiąc. Świadczy to o systematycznej odbudowie zaufania klientów do kolei, dzięki m.in. środkom bezpieczeństwa, jakie podejmują przewoźnicy” – dodał szef UTK.

UTK poinformował, że w kolejowym transporcie towarowym w styczniu 2021 r. odnotowano 17,5 mln ton przewiezionych dóbr. W porównaniu z okresem analogicznym sprzed roku to wzrost o 0,3 mln ton (1,9 proc.). Średnia odległości przewozu wyniosła 233 km i w porównaniu do stycznia 2020 r. była większa o 6 km (2,8 proc.). Z danych UTK wynika, że w styczniu 2021 r. przewieziono o 2,3 mln ton (11,5 proc.) towarów mniej niż miesiąc wcześniej.

Źródło informacji: (PAP) autor: Łukasz Pawłowski pif/ skr/








mleko

Opublikuj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *